Роль громадських організацій у просуванні цифрової доступності в Україні

Головне фото статті Роль громадських організацій у просуванні цифрової доступності в Україні
Фотографія автора для Інститут Інноваційного Врядування

Інститут Інноваційного Врядування

28.10.2023


За останні десятиліття неурядові організації (НУО) відіграли важливу роль у вирішенні суспільних проблем, особливо для вразливих верств населення. Їхній вплив охоплює широкий спектр сфер і видів діяльності - від надання послуг до надання гуманітарної допомоги - існує незліченна кількість прикладів того, як НУО можуть сприяти позитивним змінам у країні та підтримувати людей, які цього потребують.

Зокрема, деякі науковці стверджують, що НУО відіграють вирішальну роль у зміцненні громадянського суспільства, організовуючи адвокаційні ініціативи та створюючи умови, за яких суспільство може ефективно включати вразливі верстви населення. Такий підхід є ключовим у відході від шаблонів, які характеризуються простим патерналізмом та неефективними діями. Іншими словами, НУО не лише підвищують обізнаність про нагальні соціальні проблеми, але й виступають у ролі каталізаторів, ефективно спонукаючи уряди та інші зацікавлені сторони до конкретних та проактивних кроків, таких як підвищення прозорості та підзвітності або забезпечення ефективного та інклюзивного використання ресурсів для людей, які цього потребують.

Наприклад, коли йдеться про інтеграцію людей з інвалідністю, НУО можуть взяти на себе ефективну роль у вирішенні питань, пов'язаних зі ставленням та створенням сприятливого середовища для зміни поведінки серед різних зацікавлених сторін, включаючи уряд, економіку та освіту. Крім того, коли НУО працюють з людьми з інвалідністю на низовому рівні, вони можуть досягти ще більших результатів у плані інклюзії та позитивних змін у поведінці. На відміну від державних служб, які часто надають пріоритет потребам більшості, залишаючи поза увагою вразливі групи, НУО можуть значно покращити реальні умови життя людей з інвалідністю, ефективно задовольняючи їхні специфічні потреби та покращуючи загальне місцеве середовище проживання.

Ця особливість НУО, що працюють з людьми з інвалідністю, є особливо важливою в нинішніх умовах в Україні. Російська агресія проти України спричинила безпрецедентні проблеми для України та її громадян. Війна мала значний гуманітарний вплив, включаючи масове переміщення цивільного населення, загибель людей та значні пошкодження інфраструктури по всій країні. Очевидно, що конфлікт серйозно вплинув на заклади, призначені для догляду за людьми з інвалідністю в Україні, що призвело до значного погіршення умов життя та переміщення тисяч людей.

Крім того, вторгнення призвело до безпрецедентного сплеску воєнних злочинів, пов'язаних з веденням бойових дій та масштабних руйнувань, що сприяло значному збільшенню кількості людей з інвалідністю в Україні. Це люди, яким Україна повинна буде надавати медичну допомогу, постійну підтримку та активно працювати над їхньою повною реінтеграцією в суспільство.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що Україна, воюючи проти російської агресії, одночасно проходить процес реформ, спрямованих на зміцнення демократичних інститутів та досягнення повної інтеграції до Європейського Союзу в найближчі роки. Це неминуче впливає і на її громадян з інвалідністю.

У цьому унікальному сценарії, позначеному гострими проблемами, пов'язаними з людьми з інвалідністю, одночасним агресивним конфліктом і прагненням до європейської інтеграції, українські НУО дійсно можуть слугувати проактивними агентами позитивних змін для людей з інвалідністю та посилення ролі громадянського суспільства в цілому. Зокрема, українські НУО, що працюють з людьми з інвалідністю та від їхнього імені, можуть здійснювати три окремі дії:

  1. Сприяти цифровій доступності

    Україна швидко перетворюється на повністю цифрове суспільство. Хоча ця тенденція спостерігалася ще до початку агресії, виняткові обставини, спричинені війною, такі як вимушене переміщення та руйнування фізичної інфраструктури, безсумнівно, прискорили процес цифровізації країни. Це особливо помітно у випадку державних послуг, які піддаються цифровій трансформації. Тому важливо, щоб громадські організації активізували свої зусилля та забезпечили доступність платформ цифрових послуг, як державних, так і приватних, для людей з інвалідністю. Дійсно, вони можуть взяти на себе ключову роль в адвокації цифрової доступності та забезпечити, щоб як приватні, так і державні організації включали людей з інвалідністю у свої стратегії цифрової трансформації, зокрема, шляхом забезпечення ефективного доступу до послуг, які переходять у цифрові формати.
  2. Урядовий наглядач

    Забезпечення відповідності міжнародним стандартам цифрової доступності є ключовим для України на шляху до європейської інтеграції. Країна стоїть на порозі грандіозних перетворень, особливо в тому, що стосується доступу громадян до державних послуг та їх отримання. Ці реформи становлять величезний виклик як для нинішнього, так і для майбутнього українського уряду, особливо з огляду на складний контекст, у якому відбуватиметься процес інтеграції. Тим не менш, місцеві НУО повинні забезпечити повне перенесення європейських стандартів та найкращих практик у поточне та майбутнє законодавство, щоб полегшити та прискорити процес європейської інтеграції. Наприклад, реформування глави 19 (Соціальна політика та зайнятість) законодавства ЄС може бути полегшене шляхом включення основних елементів цифрової доступності. Тому вкрай важливо, щоб уряд і державний сектор продовжували надавати пріоритет цифровій доступності на шляху реформ.
  3. Будьте прикладом

    Цифрову доступність не слід розглядати просто як мету; скоріше, це безперервний процес, що вимагає постійної адаптації, обміну найкращими практиками та надання наочних прикладів для підтримки адвокаційних ініціатив. Таким чином, українські НУО повинні слугувати прикладом, демонструючи, що цифрова доступність може бути ключовим елементом роботи українського громадянського суспільства. Вони можуть досягти цифрової доступності, адаптуючи свої веб-сайти до різних груп населення з інвалідністю, проводячи внутрішні тренінги, щоб переконатися, що вони знають, як користуватися належними ІТ-інструментами, та долучаючись до комунікаційних зусиль, які підкреслюють важливість включення людей з інвалідністю в цифрову сферу. Іншими словами, коли йдеться про цифрову доступність, українські НУО можуть ефективно стати натхненням до дії для всього суспільства.

Давайте зробимо інклюзивну і доступну Україну для кожного!

Перевірити свій Сайт