Чому глобальні донори повинні підтримувати цифрову доступність в Україні

Головне фото статті Чому глобальні донори повинні підтримувати цифрову доступність в Україні
Фотографія автора для Інститут Інноваційного Врядування

Інститут Інноваційного Врядування

28.10.2023


У 2021 році в Україні зареєстровано щонайменше 2,7 мільйона осіб з інвалідністю. Однак ця цифра відображає лише тих людей з інвалідністю, які зареєстровані як такі, а реальна кількість, ймовірно, значно вища, насамперед через вплив війни, спричиненої російською агресією. Дійсно, кількість людей з інвалідністю в Україні різко зросла, хоча точні цифри поки що недоступні.

Важливо підкреслити, що таке зростання кількості людей з інвалідністю підкреслює зростаючу важливість цифрової доступності в майбутньому України. Це особливо важливо, оскільки Україна стрімко розвиває свої зусилля з оцифрування, а цифровий розвиток лежить в основі стратегії відновлення України. Однак важливо визнати, що цифрова доступність залишається ключовим елементом для забезпечення того, щоб післявоєнне відновлення було інклюзивним і корисним для якомога ширших верств населення України.

У 2020 році ПРООН у співпраці з іншими партнерами провела аналіз 82 державних вебсайтів, які пропонують електронні послуги громадянам. Через рік це дослідження повторили, оцінивши 100 вебсайтів органів державної влади. Результати показують, що значна кількість українських урядових вебсайтів не є повністю доступними з різними проблемами, пов'язаними з цифровою доступністю, навіть на тих вебсайтах, які мають деякі елементи цифрової інклюзивності.

З огляду на ці обставини, міжнародні донори можуть відігравати ключову роль у забезпеченні інклюзивності як цифрового розвитку України, так і післявоєнного відновлення. Зокрема, три різні, але пов'язані між собою донори можуть співпрацювати та підтримувати ці зусилля.

  1. Підтримка цифрової доступності як спосіб підтримки європейської інтеграції (донори ЄС).

    ЄС та його держави-члени можуть зробити свій внесок у розвиток цифрової доступності, оскільки вона є ефективним засобом забезпечення сталості та інклюзивності процесу європейської інтеграції. Цифрова інклюзивність слугує не лише дуже помітним засобом просування цінностей ЄС в Україні, а й можливістю сприяти апроксимації норм і стандартів ЄС (acquis ЄС).

    Наприклад, Україні необхідно буде повністю імплементувати Європейський акт про доступність (Директива 2019/882), директиву ЄС, яка зосереджується на доступності конкретних повсякденних продуктів і цифрових послуг для людей з інвалідністю. Прийняття Директиви про веб-доступність разом із поточними реформами, пов'язаними з Главою 19 (Соціальна політика та зайнятість) acquis ЄС, є дуже важливим аспектом на шляху України до інтеграції в ЄС. Донори ЄС можуть активно допомагати Україні в цьому інтеграційному процесі, фінансуючи проекти, проводячи навчання та сприяючи спільним ініціативам у сфері цифрової доступності. Така підтримка ефективно сприяє наближенню України до стандартів ЄС та її успішній інтеграції до Європейського Союзу.
  2. Підтримка цифрової доступності як спосіб підтримки жертв війни (міжнародні донори).

    Україна у співпраці з міжнародними організаціями, такими як ПРООН, активно долучається до спільних зусиль, спрямованих на підвищення цифрової доступності. Прикладом такого зобов'язання є постанова уряду від 2023 року, яка зобов'язує всі державні установи забезпечити веб-доступність відповідно до міжнародних стандартів, таких як WCAG 2.1.

    Отже, міжнародні донори можуть відігравати важливу роль у підтримці цих зусиль, пропонуючи фінансову допомогу державним установам, які можуть не мати необхідного досвіду та ресурсів для приведення своїх веб-сайтів у відповідність до світових стандартів та найкращих практик. Така підтримка є важливим інструментом у досягненні цілей України щодо цифрової доступності та сприяння інклюзивності.

    Фінансова підтримка проєктів цифрової інклюзії та сприяння розвитку цифрової доступності в Україні в першу чергу допоможе тим, хто постраждав від інвалідності, спричиненої війною. Наприклад, ці ініціативи можуть бути особливо корисними для осіб, які стали інвалідами через поранення та інвалідності, отримані внаслідок російської агресії.
  3. Підтримка цифрової доступності як спосіб сприяння відновленню України (глобальні донори).

    У попередній статті ми наголошували на значному потенціалі повної реалізації плану цифрового відновлення України не лише з точки зору сприяння сталому відновленню країни, а й для просування її економіки вперед на кілька десятиліть.

    Тому в інтересах міжнародних донорів, зацікавлених у повному відновленні України, послідовно підтримувати реалізацію державного плану цифрового відновлення, який ґрунтується на двох взаємопов'язаних, але життєво важливих стовпах: інноваціях та доступності. Цифрова доступність являє собою ідеальне поєднання цих двох важливих елементів, оскільки вона може сприяти дуже стійкому просуванню цифровізації в такій зруйнованій війною країні, як Україна.

    Фінансуючи проекти, семінари, адаптаційні тренінги для громадян та організацій на місцевому, регіональному та національному рівнях, міжнародні донори можуть забезпечити, щоб дихотомія інклюзії та цифровізації залишалася ключовим елементом плану відновлення України.

Давайте зробимо інклюзивну і доступну Україну для кожного!

Перевірити свій Сайт